I 2020 blev der indført et loft over de høje renter på forbrugslån af Folketinget. Nu begynder resultaterne af denne ændring at vise sig klart i tallene. Især de unge mellem 18 og 21 år har oplevet et fald i gæld til forbrugslånsselskaber, benzin- og kontokort. Dette kan skyldes, at unge i denne aldersgruppe ikke længere har mulighed for at optage de helt dyre forbrugslån efter kviklånsloven fra 2020. Dette viser en nylig rapport fra Finans Danmark.

Høje renter på hurtige lån har tidligere skabt økonomiske problemer for mange danskere, især de unge, når de ikke kunne betale renter og afdrag. Finans Danmark opfordrede derfor politikerne i 2019 til at indføre et loft på 50 procent over ÅOP – årlige omkostninger i procent.

Politikerne var enige om behovet for et loft, og i juni 2020 vedtog Folketinget en lov, der blandt andet indførte et ÅOP-loft på forbrugslån på 35 procent.

“Vi kan konstatere, at der er et betydeligt fald i antallet af dyre forbrugslån som kviklån og køb på afbetaling og særligt ses et stort fald i antallet af nye låntagere. Det skal helt klart ses i sammenhæng med indførelsen af et ÅOP-loft,” siger Christian Heebøll Hammer, analysechef i Finans Danmark.

Mens over 13.000 unge mellem 18 og 21 år i 2020 optog et forbrugslån for første gang hos andre kreditselskaber, er dette tal faldet til lidt over 8.000 i 2021. Samlet set skylder de unge også langt færre penge væk.

“Det er især de helt unge mellem 18 og 21 år, der skylder færre penge end tidligere. Deres gæld er faldet med næsten 20 procent på bare et år,” siger Christian Heebøll Hammer.

Voksende gråt lånemarked

Udover de positive resultater, som Folketingets indførelse af et ÅOP-loft har haft på de unge danskere og deres gæld til forbrugslånsselskaber, er der stadig en ukendt faktor, som påvirker markedet.

Selvom det kan have en gavnlig effekt på de unges gæld, kan indførelsen af kviklånsloven også have ført til en stigning i det grå lånemarked, ifølge Christian Heebøll Hammer, analysechef i Finans Danmark. Unge, der har brug for ekstra penge, kan have søgt nye og kreative veje, såsom lukkede Facebook-grupper, hvor de kan låne penge til højere renter.

Der er dog ikke nogen officielle tal på, hvor stor en indvirkning det grå lånemarked har på de unges gældssituation, men der er indikationer på, at det er i vækst. Det er derfor vigtigt, at Finanstilsynet fortsætter med at overvåge markedet og træffe de nødvendige forholdsregler for at beskytte forbrugerne.

Hvis du er ung og har brug for gode råd til at låne til at flytte hjemmefra, så har vi en guide du kan følge.