Denne uges lånetip skal handle om dine stiftelsesomkostninger ved lån. For når du optager et lån på nettet, vil du altid skulle betale en form for opstartsgebyr. Størrelsen på dette er typisk fast hos diverse udbydere, men størrelsen kan variere en del.

Hos nogle udbydere koster det 100 kroner, det er typisk hos de firmaer som tilbyder dig små kviklån. Hos andre er niveauet på 495 – 800 kroner, alt efter hvem du benytter. Du bør altid være særlig opmærksom på disse gebyrer, da de har væsentlig indflydelse på dine samlede låneomkostninger.

Stiftelsesomkostninger – en del af ÅOP

Lad os først understrege at der findes flere navne og synonymer for det samme. Stiftelsesomkostninger, startgebyr, oprettelsesgebyr etc. er bare eksempler på det samme begreb, nemlig at du skal betale X antal kroner for at komme i gang.

I denne artikel kalder vi dem stiftelsesomkostninger og de er en del af ÅOP-satsen som fremgår af alle lånetilbud. Så hvis du har meget fokus på ÅOP når du sammenligner tilbud, vil du tage højde for gebyrets størrelsen, så du får valgt den billigste løsning.

Vælger du derimod kun at se på renten, kan du godt risikere at vælge den laveste rente, uden det er det billigste lån. Årsagen kan fx. findes i hvis stiftelsesomkostningerne varierer fra 100 til 800 kroner. Det er vel og mærke en difference på 700 kroner som betyder en del, specielt ved de mindre lånebeløb.

De centrale pointer

Hvad er så de centrale pointer i denne artikel? Vi har her opsummeret tre af de centrale aspekter du bør tage med dig videre, til næste gang du skal ansøge om penge, enten online eller i banken:

  • Stiftelsesomkostninger skal betales når du optager et lån.
  • Indgår i ÅOP rentesatsen, men ikke i renten.
  • Gebyrets størrelse varierer fra firma til firma.

Du kan altid sammenligne lån og udbydernes forhold på denne side.