Der findes rigtig mange forskellige lånebegreber og det kan være svært at kende til betydningen af dem alle. Hovedstole, låneprovenu, stiftelsesomkostninger etc.

Begreberne er mange, men nogle er vigtigere at kende til end andre. ÅOP er en forkortelse for lånets årlige omkostninger i procent og det skal du kende til. Ugens lånetip handler nemlig om, at ÅOP er procentsatsen du skal sammenligne, når du vil finde den billigste løsning. 

ÅOP – hvorfor ikke renten?

De fleste danskere er bekendte med hvad renten betyder og har af indflydelse på dine omkostninger. Så hvorfor er det bedst at sammenligne de forskellige ÅOP-satser, frem for renten?

Forklaringen er faktisk ret simpel og ligetil. ÅOP medregner nemlig alle forpligtelser du oplever i hele løbetiden. Det indebærer stiftelsesomkostninger hos lånefirmaer, der nemt kan være på 495 – 800 kroner, alt efter hvor du ansøger.

Det er jo en væsentlig omkostning, særligt hvis du søger små lån. For det er klart, at jo mindre lånebeløb du vælger desto større en andel af omkostningerne vil gebyret udgøre. Det er derfor du typisk oplever de højeste ÅOP-niveauer ved de mindste beløb.

Alt i alt bør du altså have særligt fokus på de årlige omkostninger i procent, hvis du sidder med flere tilbud foran dig og gerne vil finde den billigste løsning.

Du kan aldrig vide på forhånd

Hvad mener vi med overskriften: Du kan aldrig vide på forhånd? Jo nu vi beskriver hvordan du finder det billigste lån, bør du ligeledes vide at du aldrig kan vide hvem der er billigst på forhånd.

Alle ansøgninger bliver kreditvurderet individuelt, så selvom de vejledende renter er laveste hos én udbyder, behøver de ikke nødvendigvis være den bedste løsning. Du bør derfor altid ansøge flere steder, som vi beskrev i en af vores forrige lånetips.