Ugens Lånetip fra STlaan.dk skal handle om forholdet mellem lånebeløb og løbetid. Det er to vigtige parametre, når du skal udfylde en låneansøgning og sikre dig selv de laveste omkostninger.

For jo flere penge du søger og jo længere tid du har dem, desto større vil dine samlede omkostninger blive. Det er derfor afgørende at du finder den rette balance, hvor din privatøkonomi kan følge med, men uden at du pålægger dig selv unødige udgifter. Få gode råd og tips i denne artikel.

Hvorfor ikke låne mere end nødvendigt?

Uanset om du søger lån i 24 eller 72 måneder, bliver pengebeløbet tilskrevet renter løbende. Det betyder at jo større beløb, desto flere renter vil du blive pålagt som kunde. Det gør altså en forskel om du ansøger 5.000 eller 10.000 kroner.

Om forskellen i dine omkostninger bliver stor eller lille, afhænger af hvilken rente du bliver tilbudt. Jo højere renten er, desto mere udpræget vil differencen blive.

Alt i alt, er det altså ikke lige meget om du låner 5.000, 8.000 eller 10.000 kroner. Du bør derfor få klarlagt dit eksakte pengebehov, som du behøver for at kunne finansiere det du ønsker. Det er ikke smart at vælge “runde” tal, fordi du kan, eller et par tusinde ekstra, da det kunne være “rart”. I sidste ende vil det kun blive sværere at få afdraget gælden og det tilmed i form af højere renteomkostninger.

Se også: Sådan vælger du dit lånebeløb

Hvorfor vælge den kortest mulige løbetid?

Det andet element du skal udfylde i ansøgningen er løbetiden. Her er det ikke kombinationen af beløbet og renten, der er central. Tiden påvirker derimod hvor længe dit lån bliver rentetilskrevet.

Alle med lidt matematisk forståelse kan se, at jo længere tid denne periode er, desto dyrere bliver det for dig som kunde. Så igen bør du finde en balance, der matcher din privatøkonomi uden at du har pengene for længe.

Det er nemlig afgørende at du ikke gældsætter dig for hårdt, så du ikke kan betale den månedlige ydelse. Uanset hvor du ansøger henne online, kan du nemt se hvordan lånebeløb og løbetid påvirker den månedlige ydelse. Se et eksempel på det fra Santander Consumer Bank herunder:

Eksempel på låneansøgning

Din opgave er altså at få lagt et budget og finde frem til dit rådighedsbeløb hver måned. Eller det beløb som du kan undvære, til at betale lånets månedlige ydelse. Det er den optimale proces, der sikrer dig den bedste løsning, sker altså via et budget. Også selvom budgettet ikke er noget du skal indsende ved ansøgningerne online.

Relateret: Sådan vælger du din løbetid

Det er vigtigt at din privatøkonomi kan følge med og det kan du kun sikre dig, ved at få lagt et budget. Alt for få danskere undervurderer betydningen heraf. Hvis du har brug for hjælp til at lægge et budget eller huske alle udgiftsposterne, kan du blive hjulpet på vej via Forbrugerrådet Tænk.