Ugens lånetip handler om løbetider og hvordan du vælger den rette låneperiode, når du udfylder en ansøgning. For det er langt fra alle danskere der tænker nærmere over, om der skal vælges en løbetid på enten 12, 24 eller 72 måneder.

Ikke desto mindre gør det en stor forskel for de låneforhold du får som kunde. Dels for hvad den månedlige ydelse bliver på og dels for hvor mange omkostninger du bliver pålagt samlet set. Valg af låneperiode er derfor på ingen måde ligegyldig. Tværtimod. 

Jo længere løbetid, desto dyrere lån

En af de væsentlige forhold at kende til som forbruger er, at jo længere løbetid du vælger, desto dyrere bliver dit lån. Det skyldes at du betaler renter over en længere periode. ÅOP kan derimod godt ende med at være lavere, da omkostningerne inkl. startomkostninger og gebyrer, bliver fordelt ud på flere måneder og år.

Ingen ønsker unødig mange låneomkostninger, så det er afgørende du finder den rette løbetid, der passer til dine behov og privatøkonomi. Sammenhængen mellem løbetid, månedlig ydelse og dit rådighedsbeløb er nemlig vigtig. Mere om det i næste afsnit.

Sådan vælger du den rette løbetid

Når du skal vælge løbetid, bør du først have en klar plan for hele tilbagebetalingsperioden. Du skal med andre ord vide, hvor meget du kan afdrage hver måned. Det kræver at du får lavet et budget og får et kendskab til dit/Jeres månedlige rådighedsbeløb. Her er det vigtigt at ydelsen IKKE overstiger rådighedsbeløbet, da du ellers kommer til at sidde meget presset.

Når du ved hvad du kan afbetale om måneden og hvor mange penge du behøver, kan du gå i gang med ansøgningerne. Hos hver enkelt lånefirma, kan du nu nemt vælge det lånebeløb du søger. Herefter kan du justere løbetiden og så vil du opdage at ydelsen ændrer sig tilsvarende.

Læs også: Valg af lånebeløb

Gå nu efter at ramme en låneperiode, der giver en ydelse tæt på det du gerne vil afbetale om måneden. Det kan lyde nemt og logisk, men mange danskere begår fejl her. Fejl der kan få alvorlige konsekvenser. Sørg for at vælge den rette periode, så du samlet set får færre omkostninger, uden at du presser din privatøkonomi for meget.