Alle danskere kunne sikkert godt tænke sig flere penge mellem hænderne, men man skal gøre sig fortjent til det. Det er ikke tilfældigt, hvem der har gode lånemuligheder og hvem der bliver afvist gang på gang. I denne artikel ser vi derfor nærmere på ét af de vigtigste aspekter; indkomsten.

De fleste undervurderer hvilken betydning din månedlig indtægt har på, hvor mange penge du kan låne. Eller om du overhovedet kan blive godkendt nogle steder. Meget mere om det her.

Hvorfor er indkomsten afgørende?

Lad os starte fra bunden ved at forklare hvorfor indkomsten er så afgørende. Alle långivere lavet en kreditvurdering af dig som forbruger eller virksomhed.

En kold og kynisk kalkule af, hvilken risiko de vil løbe og hvad sandsynligheden er for, at du ikke kommer til at betale hele lånet tilbage. Specielt i de senere år har landets banker jo tabt milliarder af kroner på afskrivninger og tabte udlån. Så det er ikke så svært at forstå, at specielt bankerne er mere forsigtige og strenge i deres lånekrav, end hidtil.

Har du en lav indkomst, vil du have færre pengene mellem hænderne hver måned. Alt andet lige vil dit rådighedsbeløb være mindre og den månedlige ydelse skal derfor være lavere.

Jo mere du tjener, jo mere kan du afdrage og så giver en solid indkomst udbyderen en større tro på, at du nok skal tjene de penge der skal til, for at tilbagebetale det du skylder.

Folk på kontanthjælp og dagpenge har det svært

Indkomsten er én af grundene til at folk på dagpenge eller kontanthjælp har det rigtig svært. Specielt i bankerne, mens mulighederne kan være lidt bedre hos udbyderne online. For hvis du skal have nogle chancer for godkendelse på kontanthjælp/dagpenge, skal det helt sikkert være online.

Banken vil med garanti sige nej, medmindre du kan stille sikkerhed eller har en stor opsparing. Det skal være dét der “redder” dig, men hvorfor ville du så have behov for at låne?

Vi har tidligere skrevet om kontanthjælp og det vil være rigtig svært at få godkendt større pengebeløb, da dit rådighedsbeløb vil være meget begrænset.

Forskellen på lån som ung, familie og pensionist

Der er afgørende at skelne mellem lån som ung, familie/par eller pensionist. For lånemuligheder vil være ret forskellige, da man typisk har vidt forskellige udgangspunkter.

Ung

Som ung er det ikke alle steder du opfylder alderskravet på 18, 20 eller 23 år. Samtidig er mange under uddannelse, hvilket betyder at indkomsten ikke altid er tilstrækkelig. For mange vil det blot være SU og eventuelt studiejob.

Pensionist

Som pensionist bør du have fornuftige lånemuligheder, men der er visse udbydere der har et øvre alderskrav eller hvor indkomstkravet kan være for højt. Se lånemuligheder for pensionister her.

Familie

Hvis I er en familie, vil i generelt stå stærkere med muligheden for at udnytte i begge har en fast indkomst. Det kan særligt være gavnligt, hvis en af jer står uden arbejde. At søge penge med medansøger, vil ofte være en klar fordel. Samtidig vil din/jeres alder gøre, at alderskravene ikke bør være en hindring.

Vi håber du er blevet klogere på indkomstens betydning for dine lånemuligheder og hvorfor du reelt kun bør låne penge, hvis du har et fast arbejde. Eller først lige er startet med din dagpengeperiode, der jo kun varer 2 år.