Der er rigtig mange lånebegreber og hvis det er første gang du skal låne penge, kan det hurtigt virke en smule uoverskueligt. Vi ønsker at videregive dig vores viden om en række af de mest centrale begreber.

De vigtigste økonomiske begreber, i relation til hvor du finder det bedste og billigste lån. Bliv klogere på ord som ÅOP, stiftelsesomkostninger og løbende gebyrer.

ÅOP

ÅOP er en forkortelse for Årlige omkostninger i procent og er det vigtigste nøgletal for dig som forbruger. Det er nemt at få øje på hvorfor, da ÅOP-satsen blev indført som et lovkrav, netop for at gøre det overskueligt for forbrugerne.

Det kan være rigtig svært at overskue hvad prisen på lån er, når der både er stiftelsesomkostninger, løbende og faste omkostninger. Hvoraf renten indgår som en løbende omkostning.

ÅOP samler det hele under én paraply.

Det betyder at du ikke kan komme til at overse væsentlige udgifter, enten i starten eller undervejs. Noget mange danskere skal være glade for, da det ellers vil kræve en god økonomisk forståelse, for at regne det hele ud.

Hvad så med renten? Det er fortsat en god parameter og rettesnor, men slet ikke så afgørende som ÅOP. Det er derfor DEN du bør fokusere på når der sammenlignes udbydere og tilbud med hinanden.

Stiftelsesomkostninger

Stiftelsesomkostninger er det næste begreb du både bør kende til og være opmærksom på. Det er et udtryk for hvad det koster at oprette sig som kunde, at komme i gang med lånet. Denne pris kan ligge på alt fra 495 til 900 kr. alt efter hvem du benytter.

Det er med andre ord en væsentlig omkostning, specielt ved de mindre lånebeløb. Så vær OBS på hvad den ligger på, omend det ligeledes er indregnet i ÅOP-satsen.

Faste og løbende omkostninger

Det næste begreb er de faste og løbende omkostninger. Det er nemlig afgørende at du kan skelne imellem de to omkostningstyper. De faste udgifter kan være til stiftelsen og hvad der ellers kan koste penge. Det kan ligeledes være prisen for, at du udbetaler dit lån før tid.

De løbende udgifter er specielt renten, men kan ligeledes være PBS gebyrer, administrationsgebyrer og andre gebyrer du bliver pålagt på måneds- eller årsbasis. Netop fordi de er løbende, kan det være rigtig vanskeligt at vide, hvad det koster dig samlet set. Og hvordan de skal regnes sammen med renten.

Igen bliver vi nødt til at fremhæve ÅOP som en fantastisk sammenligningsparameter, hvor alt det hårde udregningsarbejdet er gjort for dig som kunde.

Månedlig ydelse

Vi slutter af med at se på den månedlige ydelse, der altid vil fremgå når du ansøger. Her kan du skrue op og ned for både beløb og løbetid, hvor begge vil påvirke ydelsen og den rente du kan få tilbudt.

Den månedlige ydelse er det beløb du skal betale hver måned og udgøres af dels afdrag på lånet og dels renteomkostninger mv. Det er derfor vigtigt at skelne mellem ydelsen og afdraget.

Ydermere er det afgørende du sikrer at den månedlige ydelse er til at betale, uden du får en presset økonomi. Det kræver kendskab til budget og rådighedsbeløb, for ellers kan du ikke vide hvor mange penge du har at gøre med. Har du blot et rådighedsbeløb på 1.200 kr. hver måned, må ydelsen jo aldrig være over dette. Så find det rette niveau, det er vigtigere end du tror.

Stlaan.dk håber du er blevet klogere på en række af de vigtigste aspekter, når du optager lån online og skal identificere det billigste forbrugslån.