Har du brug for et lån til at starte virksomhed? Det er meget afgørende at du griber det korrekt an, så du ender med den rette løsning for dig og firmaet. Det er en seriøs beslutning at finde penge til opstart af firma, for det vil på mange måder være fundamentet fremadrettet.

Vi har set på dine forskellige muligheder, hvad du bør overveje og meget mere. Forhåbentlig kan det hjælpe dig med at finde det bedste lån til at starte egen virksomhed.

Brug for penge til opstart af firma?

Lad os starte med at opridse dine forskellige muligheder for at skaffe finansiering, hvis du mangler penge til opstart af firma. Der vil overordnet set være følgende alternativer:

  • Banken
  • Opsparing
  • Lån online
  • Lån af familie
  • Investorer & kapitalfonde

Banken

Der er en meget svær situation at starte selvstændig, for du har intet at bevise over for banken, hvorfor det er vanskeligt at låne penge hos dem. Det vil normalt kræver at du kan fremvise en bæredygtig forretning eller en helt unik og meget detaljeret forretningsplan. Men det vil fortsat kræve en meget sund privatøkonomi, før det er muligt.

Opsparing og lån af familie

De to billigste (gratis) muligheder vil være, hvis du selv har sparet penge op eller kan låne af din familie. Det er helt normalt måder at komme i gang på. Det har du selv bruger af din opsparing viser ligeledes et stærkt commitment, der muligvis kan gavne dig senere hen, hvis du skal søge kapital i banken eller hos investorer. Det er noget mere tillokkende at tilbyde penge til en virksomhedsejer, der selv har sat fx. 50.000 kr. på spil.

Det kan være grænseoverskridende at spørge sin familie og det kan godt tage tid at spare penge op, hvis du har en begrænset opsparing. Omvendt får du et stærkt grundlag for firmaet, da du ikke er tynget af stor gæld og høje renteomkostninger.

Lån online

Den nemme og hurtige vej til pengene er ved at låne online. Her blander firmaerne sig ikke i formålet og hvis din økonomi er fornuftig, kan du hurtigt få penge på kontoen. Penge du kan vælge at indskyde i firmaet, på den ene eller anden måde. Her er der bare afgørende, at du er bevidst om renteomkostningerne, så de ikke bliver alt for høje. Det skal helst ikke belaste din privatøkonomi for meget.

Investorer og kapitalfonde

Den sidste vej til at få penge til opstart af firma, er noget anderledes end de øvrige, for det kan ske gennem investorer og kapitalfonde. Det er anderledes fordi de typisk vil kræve en ejerandel af virksomheden, for at smide fx. 100.000 kr. eller lignende. Det betyder at du kan stå tilbage med 75 % ejerskab, frem for 100 %.

Så her går du på kompromis med hele ejerstrukturen og dit oprindelige udgangspunkt. Samtidig kræver det en meget stærk forretningsplan for at overbevise investorer, hvis du søger penge allerede inden opstarten.  Vælger du derimod at låne 100.000 online, vil du kunne fastholde dit ejerskab, men omvendt blive pålagt nogle renteomkostninger.

Så der er generelt fordele og ulemper ved alle løsningerne. Det er dem du skal opveje mod hinanden, for at finde den bedste løsning for dig.

De bedste muligheder som virksomhed

Den bedste mulighed vil som udgangspunkt altid være, hvis du har en opsparing, kan spare op eller låne lidt af familien. Du kommer ikke til at miste ejerskab og du kommer ikke til at betale en masse kreditomkostninger. Det vil være det optimale scenarie, omvendt det langt fra er muligt for alle.

Skal der lånes penge til opstart af virksomhed, vil de tre øvrige alternativer skulle opvejes nøje (banken, lån online & investorer). Vi mener som udgangspunkt du bør holde dig fra sidstnævnte, da det kan ændre på en del ting, når man er flere ejere. Så hvis du bare drømmer om dit eget firma, er det nok ikke stedet at starte.

Det efterlader dig med banken og online låneudbyderne. Start med at spørge banken, da de typisk vil være billigst. Kan de ikke hjælpe dig, bør du indhente lånetilbud online for at se om det kunne være noget. Det er gratis og uforpligtende, så du kan altid sige NEJ, hvis du føler det er for dyrt.