Lån på afbetaling er et udtryk for, at du køber en varer uden at betale ved kasse 1. Du betaler derimod løbende på afbetaling, præcis som når du afdrager på et normalt lån.

Det er en finansieringsform der specielt er blevet udbredt i elektronikbranchen, når danskerne skal købe halvdyre varer som computere, fladskærms TV, hårde hvidevarer og lignende. Vi ser nærmere på løsningen her.

Afbetaling – værd at vide

Først og fremmest ser vi nærmere på en række af de faktorer du bør være bevidst omkring, hvis du overvejer køb på afbetaling. For selvom du ikke skal have penge op ad lommen i første omgang, kommer du bestemt til at betale for ydelsen.

Det er derfor mange kalder det lån på afbetaling. Der kan altså være tale om et lån, men blot hvor du ikke får et beløb ind på kontoen. I hvert fald hvis du bliver pålagt renter og gebyrer. Den klare fordel er, at du ikke kommer til at låne flere penge end du behøver.

Ulempen kan være at de samlede omkostninger kan overstige det, du ellers ville opleve ved et normalt internetlån.

Vi har samlet en række af de vigtige pointer og anbefalinger, til dig der overvejer at købe på afbetaling:

  • Husk at undersøge ÅOP og renten på løsningen.
  • Hvor meget mere end normalprisen betaler du? Det skal du vide på forhånd.
  • Tjek vilkårene for afbetalingen og eventuelle gebyrforhold.
  • Har du plads i økonomien til at betale afdragene? Det skal du være sikker på.

Løbetidens indflydelse

Sidst ønsker vi at vende den valgte løbetid, for den har typisk en indflydelse på dine samlede omkostninger. Jo længere løbetiden er, desto dyrere bliver det.

Så selvom det er behageligt at sætte den til 12 eller 24 måneder, er det unødvendigt, hvis du kan betale pengene i løbet af 6 måneder. Det er naturligvis op til dig selv, du kommer bare til at skulle betale flere penge samlet set.

Husk altid at tænke dig grundigt om, inden du køber på afbetaling, så du ikke kommer til at betale mere end nødvendigt.