Er det vanskeligt for dig at få pengene til at slå til, og ville du gerne have lidt mere tilbage på kontoen i slutningen af måneden? Vi giver dig her nogle tips til, hvordan du kan få en stærkere privatøkonomi.

På den måde kan du få råd til det du lige mangler, eller du kan spare op til en større investering.

Sådan kan du styrke din økonomi

  1. Læg et budget. Det første skridt er altid at få et overblik over, hvor meget du tjener hver måned, hvilke udgifter du har, og hvad du bruger dine penge på. På den måde kan du fastsætte dit rådighedsbeløb, og du kan identificere, om der er nogle områder, hvor du kunne spare penge. Det behøver hverken være vanskeligt eller tidskrævende at lægge et budget, og det giver dig et meget bedre udgangspunkt, når du skal kigge på din privatøkonomi.
  2. Spar op. Det kan altid betale sig at lægge penge til side, når du har mulighed for det. Det kan for eksempel være, at der på et tidspunkt kommer en uventet regning, eller at du får brug for at investere i noget nyt. En opsparing er et vigtigt punkt i en sund privatøkonomi, så forsøg at spare pengene frem for at købe nyt hver gang du har overskud. Så kan du i stedet bruge dem på noget, du virkelig har behov for, eller som du vil få stor glæde af.
  3. Undgå impulskøb. Det gælder særligt, når du er ude at handle. Det kan være fristende at smide diverse unødvendige ting ned i kurven, men du kan komme til at spilde mange penge på den måde. Skriv en indkøbsliste, og hold dig til listen. Eller endnu bedre; lav en madplan, så du kan handle ind for en uge af gangen og undgår de daglige fristelser.
  4. Styr udenom de dyre lån. Små, hurtige lån kan være fristende at optage, når du lige ser noget, du får lyst til at købe her og nu. Men ofte løber der nogle virkelig dyre renter på disse lån, og du kan ende med at betal beløbet tilbage mange gange i sidste ende.
  5. Kig på dine faste udgifter. Der kan faktisk være en del penge at spare på dine «øvrige faste». Det kan være poster såsom forsikring, hvor du kan lede efter det bedste og billigste tilbud, eller din bank, hvor du muligvis kan få et bedre rente eller lavere omkostninger et andet sted. På samme måde kan du prøve at spare på dit forbrug, når det gælder el og varme, så dine faste udgifter falder.
  6. Skift bilen ud med cyklen. Kan du undvære en bil, så kan du spare rigtig mange penge på den måde. Det er ikke kun indkøb af selve bilen, der koster. Selv når den er betalt ud, så løber der en række omkostninger på i form af forsikring, afgifter, reparationer, benzin osv. Og så får du også en bonus i form af motion og frisk luft, hvis du tager cyklen i stedet for.
  7. Øg din indtægt. Det lyder måske som et simpelt råd, men kan eller vil du ikke sænke dine udgifter, så kan du i stedet forsøge at øge din indtægt. Overvej at skifte job, få et ekstra job eller hør, om du kan tage nogle flere timer på dit nuværende arbejde. En højere indtægt vil helt naturligt give dig en sundere privatøkonomi og muligheden for at spare op, hvis du bevarer dit nuværende forbrug.