Når du skal låne penge er det vigtigt at du får valgt det rigtige lånebeløb. Jo mere du låner, jo mere kommer du til at betale i omkostninger. Så det bedste råd er, at du ikke bør søge mere end du har behov for.

I denne artikel hjælper vi dig på vej til at få valgt et passende lånebeløb, der matcher dine behov og det du har brug for. 

To spørgsmål er vigtige, når du skal have lagt dig fast på et beløb:

 

Hvad skal du købe?

Hvad har du planer om at købe? Er det et nyt køkken, til en ombygning eller en smart motorcykel. Det har en stor betydning for dit pengebehov og du bør få prisen slået fast først. Desværre vælger mange at gøre det i omvendt rækkefølge, inden det reelle pengebehov er klarlagt.

Så hvis du ikke allerede kender prisen på den ferie, det køkken eller den fladskærm du drømmer om, så find ud af det først.

 

Hvor meget mangler du?

Når du ved præcis hvad prisen er, bør du nemt kunne vurdere din økonomi og hvor mange penge du har på kontoen. Det hjælper dig med at vurdere om lånet skal finansiere hele eller dele af købet.

Er det ikke lige simpelt nok? Denne fremgangsmåde kan helt sikkert virke simpel og ligetil, men der er alligevel mange som ikke følger den. De vælger i stedet et lån på 30.000 eller 40.000 kr. fordi det er runde og “passende” tal.  Beløbet bør altid være velbegrundet og aldrig tilfældigt.

 

Lånemuligheder alt efter lånebeløbet

Dine muligheder på nettet afhænger meget af lånebeløbet. Det er derfor STlaan.dk har lavet oversigter, hvor du kan se alle dine muligheder alt efter hvad du søger. Som du vil opdage, bliver der færre firmaer desto højere beløb du søger.

Du kan se mere på vores sider om disse beløb:

Vi håber du finder det du søger. Det kan i hvert fald være med til at give dig overblik over dine muligheder på nettet.

 

Lånebeløb og tommelfingerregel ved boliglån

Inden for boliglån gælder der en tommelfingerregel for, hvor meget du kan låne. Det afhænger i høj grad af to aspekter; dit rådighedsbeløb og din gæld. Tommelfingerregler kan give en god indikation af dine muligheder.

Gældsreglen

Husstandens gæld / Husstandens bruttoindtægt < 3,5

Det betyder med andre ord at forholdet mellem gæld og indkomst ikke må overstige faktor 3,5. Der er mange banker og realkreditinstitutter der arbejder ud fra dette forhold.

3 x bruttoårsindtægt

En anden tommelfingerregel omkring lånebeløbet er, at du kan låne 3 x bruttoårsindtægten, forudsat at du ikke har gæld. Det er forskelligt om der regnes med 2,5 eller 3 som faktor. Hvis du har en indkomst på 300.000 kr. kan du altså forvente at kunne låne ca. 750-900.000 kroner.

*Det er vigtigt at understrege disse tommelfingerregler kun gælder ved boliglån. Ved lån uden sikkerhed på nettet, vil andre forhold være gældende.